"La Simplicité"

De Eenvoud 


Reiki trainingen

Arno VOOGD

Reiki Master - trainer
Master in the Usui System of Natural Healing

Reiki leren in Frankrijk of op lokatie

Alleen vandaag...

(Vijf Reiki leefregels)

Maak je slechts vandaag niet kwaad

Maak je slechts vandaag geen zorgen

Eerbiedig je ouders, je leraren en de ouderen

Verdien je brood op een eerlijke manier

Toon dankbaarheid aan alles wat leeft


Reiki, wat is dat?

Reiki is het Japanse woord voor  “Kracht van de Zon” of  “Universele Levenskracht” en is de benaming van een natuurlijke wijze om, via de handen, genezende energie door te geven. Reiki is een natuurlijke geneeswijze die in Japan is ontstaan. De Reiki behandelaar legt zijn handen op of net boven de persoon die de behandeling ontvangt, met als doel om het zelfgenezende vermogen van de persoon te stimuleren. De uitvoering van Reiki is eigenlijk heel simpel en is voor iedereen toegankelijk. Reiki is niet gelinkt aan een geloof of overtuiging, kent geen dogma's of doctrines. Het toepassen van Reiki is mogelijk voor iedereen die zowel fysiek als mentaal in harmonie wil leven. Het is simpelweg de universele levensenergie die aanwezig is voor al het leven in het Universum en die voor iedereen beschikbaar is. 

Is Reiki voor iedereen?

Reiki is een behandeling op basis van energie en wordt toegepast door mensen die hun welzijn of dat van anderen graag willen verbeteren. Reiki wordt ook gebruikt door mensen die op zoek zijn naar verlichting van hun klachten die veroorzaakt worden door een ziekte of door de bijwerkingen van medicatie. In het begin geef je Reiki voornamelijk aan jezelf, maar steeds meer beoefenaars passen Reiki toe om evenwicht en welzijn van anderen te stimuleren. Het is niet nodig om intellectuele kennis of vooropleiding te hebben om de toepassing van Reiki te leren. Het leren van Reiki zou wel eens een heel mooi geschenk kunnen zijn dat zich aandient nu je dit leest. Reiki is er voor iedereen, dus ook voor jou!
Je bent van harte welkom.

Oorsprong van Reiki

Het woord « Reiki » bestaat uit twee Japanse woorden : "rei" betekent universeel en "ki" staat voor levensenergie. Dus als je het woord Reiki zou willen vertalen dan staat het voor een "Universele levensenergie". Klinkt misschien best wel zweverig, dat snap ik. Maar zoals met veel dingen draait het om de invulling die je er zelf aan geeft of om de wijze waarop je er zelf mee omgaat. Dat mag "zweverig" of spiritueel zijn, maar het kan ook heel praktisch en "basic" zijn. Dat bepaal je allemaal zelf. 

De oorsprong van Reiki is eeuwenoud, ik denk dat reeds de prehistorische mens zijn handen legde op de plaats waar bijvoorbeeld zijn kind (of hijzelf) zich had bezeerd en er zijn vele beschrijvingen van handoplegging, dus niks nieuws eigenlijk.  

Rond het jaar 1922 werd Reiki "herontdekt" door de Japanse boeddhistische monnik Mikao Usui. Na een meditatie en indrukwekkende ervaring op de Japanse berg "Kuruma" heeft Usui aan de hand van duizenden jaren oude geschriften en overleveringen Reiki verder ontwikkeld tot het hedendaagse "Usui system of natural healing".
Hij opende een kliniek in Tokio waar hij Reiki praktiseerde en trainingen gaf. Zijn praktijk werd overgenomen door de arts Chujiro Hayashi en later door mevrouw  Hawayo Takata, die zich beiden tot Reiki-Grandmaster ontwikkelden. Mevrouw Takata heeft aan de voet gestaan van de wereldwijde verspreiding van Reiki.

OK, dat even over de geschiedenis, nu terug naar het nu!
 

Reiki doorgeven

Reiki is gebaseerd op het principe dat er een universele energie beschikbaar is, die het natuurlijk vermogen om (zelf) te genezen kan ondersteunen. De Reiki-beoefenaar verbindt zich met of wordt een doorgeefkanaal voor die harmoniserende energie. Tijdens een Reiki-behandeling is de ontvanger geheel gekleed, zit comfortabel op een stoel of ligt heerlijk relaxed op een tafel of matrasje.  
Degene die Reiki (door)geeft plaatst zijn handen zachtjes en zonder deze te bewegen op een aantal plaatsen op of vlak boven het lichaam van de ontvanger. Er zijn een twintigtal verschillende handposities die allemaal of gedeeltelijk kunnen worden toegepast, ieder gedurende 2 tot 5 minuten, naar keuze of inzicht van degene die Reiki geeft. Het kan zijn (maar hoeft niet persé) dat er een warmte-uitstraling wordt gevoeld vanuit de handen van de Reiki-behandelaar. De duur van een Reiki-behandeling varieert van 30 tot 90 minuten en het wordt vrijwel altijd op z'n minst als zeer ontspannend ervaren.

Wat voel je eigenlijk?

De ontvanger zal tijdens een Reikibehandeling vaak een heerlijk gevoel van diepe ontspanning ervaren, en dat is op zich al een prachtig geschenk. Je zult zien hoe iemand alle stress zal laten gaan om te genieten van de Reiki die hij of zij uit jouw (vaak warme) handen ontvangt. Men kan een warmte voelen,  een kriebeltje of niks bijzonders. Iemand kan gedachtes krijgen of een beeld zien, een herinnering of een inzicht. Soms wil men dat met je delen, maar dat is niet nodig, daar laat je iedereen vrij in. Of iemand zegt in eerste instantie niets te ervaren. Maakt niet uit, het is goed wat je doet. Het kan ook even tijd nodig hebben. Soms zal iemand die je Reiki geeft tijdens de behandeling in slaap vallen en heerlijk wegdromen. Ook dat is prima, je hoeft immers geen uitgebreide gesprekken te voeren. Reiki is een positieve energie die altijd de goede weg zoekt en waarvan, indien op de juiste manier toegepast, geen bijwerkingen bekend zijn. Het werken met Reiki leer je in een korte cursus en wordt vaak gezien als een geschenk voor anderen en voor jezelf. Een geschenk waar je voor altijd plezier van zult hebben. Doe je mee?

Reiki voor dieren

Reiki brengt vitale energie voor ieder levend wezen zonder restricties of voorwaarden. Ook dieren kunnen Reiki ontvangen en ervan genieten. Veel dieren en dus ook veel huisdieren zijn gevoelig voor energieën om hen heen en weten vaak wat goed voor hen is.  Reiki kan bijdragen aan het verlichten van stress, aan ontspanning, of aan verbetering van het welzijn van een dier. 
Reiki kan worden toegepast zonder dat directe aanraking nodig is, al mag het wel natuurlijk. Je zult ervaren dat ook katten, honden en kleine huisdieren jouw Reiki zullen waarderen en vaak ook zullen opzoeken. Best mooi eigenlijk, toch?

De ontvanger bepaalt

Reiki past zich aan aan de behoefte van de ontvanger. Als je Reiki aan iemand geeft hoef je dus niet bezig te zijn met de vraag of je "het wel goed doet", als je het toepast zoals je het hebt geleerd doe je het altijd goed. Je kunt je ego dus gerust op non-actief zetten, weet dat het goed is ook al merk of zie je dat misschien niet direct. Het is nou eenmaal (gelukkig) geen exacte wetenschap. Je kunt natuurlijk een intentie hebben maar die staat los van een "willen" of willen "presteren", daar is allemaal geen sprake van. Althans niet in de cursussen zoals ik die geef. Iedereen is gelijkwaardig, je bent een kanaal, een doorgeefluik voor iets heel moois en daar doe je het mee. Er valt niets te presteren en niets te bewijzen.  Reiki kan bij ieder mens zelfgenezende energie doen ontstaan, maar het is eerder de ontvanger dan de behandelaar die (vaak onbewust) bepaalt op welke wijze deze mooie energie tot hem komt en wordt aangewend.  O ja en het leuke is dat als je Reiki geeft je er zelf ook wat van opneemt. 
Dus iedereen blij. Je zult ervan genieten.

Wat Reiki kan bieden

Reiki kan bijdragen aan positieve ontwikkeling op allerlei (levens)gebieden. Vaak worden genoemd:

 • Ontspanning, vredigheid, vreugde, sereniteit 
 • Activeren van positieve energie en zienswijzen
 • Stimuleren van zelfgenezend vermogen
 • Bijdragen aan het verkrijgen van inzicht
 • Ontwikkelen van intuïtie
 • Versterken van het auto-immuunsysteem
 • Harmoniseren en evenwicht brengen
 • Verhogen van subtiele waarneming
 • Verbeteren van concentratievermogen
 • Verzachten van fysieke of emotionele pijn 
 • Reinigen van lagere of negatieve energieën
 • Elimineren van stress 
 • Versterken van levenskracht en energieniveau
 • Verruimen van bewustzijn
 • Verhoging van creativiteit
 • Bijdragen aan zelfrealisatie


Zit er iets bij voor jou? Of iets dat jij aan een ander zou willen doorgeven?

Voor anderen en voor jezelf

Tijdens een Reikicursus leer je de belangrijke methode voor zelf-behandeling. Dat is een heerlijke en ontspannende ervaring, die bovendien van groot belang is om aan anderen Reiki te kunnen geven. Je kunt jezelf Reiki geven op een lichaamsdeel of gebied gedurende 5 of 10 minuten of kiezen voor een uitgebreidere behandeling. Je kunt jezelf Reiki geven als je ligt, maar ook zittend op een stoel en zelfs geheel onopvallend aan een bureau of in openbaar vervoer. En ja, natuurlijk, voor het slapen gaan of 's ochtends vroeg zijn ook heerlijke momenten.
Je zult er veel plezier van hebben!

Reiki leren

Om Reiki te kunnen leren heb je geen enkele kennis of vooropleiding nodig. Reiki is er voor iedereen. Wel van belang is dat je Reiki leert van een ervaren Reikimaster. Je kunt het niet uit een boekje of video's leren en ook niet via skype of internet. Ik geef workshops in kleine groepjes voor een plezierige persoonlijke benadering. In sommige gevallen is het op verzoek mogelijk om een individuele training te verzorgen.
Reiki kent 3 niveaus of "graden". In ieder niveau worden verschillende aspecten belicht. Onderdeel van iedere workshop is de ontvangst van enkele initiaties, waarmee je verbinding wordt gelegd en versterkt met de Reiki energie.

Reiki workshops

Reiki eerste graad

Tijdens een Reiki 1 workshop leer je alles wat nodig is om direct Reiki te kunnen toepassen. Misschien in eerste instantie voor jezelf, maar je leert ook alles om anderen Reiki te kunnen geven, of te behandelen, hoe je het wilt noemen. Je ontvangt de initiaties, leert over de achtergronden van Reiki, maar ook alle basistechnieken, dus hoe je een uitgebreide of verkorte Reiki behandeling geeft. We oefenen de handposities en alle praktische zaken die je nodig hebt. Je leert de volledige werkwijze voor het geven van Reiki aan een ander en ook aan jezelf, hoe fijn is dat? Na afloop kun je direct aan de slag met dit mooie geschenk, dat je jezelf hebt gegund.

Programma Reiki cursus 1e graad:

 • Oorsprong van Reiki
 • De vijf mooie Reiki leefregels
 • Je ontvangt de vier initiaties, je wordt een "kanaal" voor Reiki
 • Alle handposities om een Reikibehandeling te kunnen geven
 • Hoe kun je Reiki doorgeven, het verloop van een behandeling
 • Het geven van een volledige Reikibehandeling aan iemand op een tafel
 • Het geven van een verkorte behandeling aan iemand op een stoel
 • Het ontvangen van een Reikibehandeling
 • Reiki zelf-behandeling  
 • Meditatie
 • Chakra's en harmonisatie
 • Uitreiking certificaat

 
Je ontvangt na afloop mijn volledige cursusboek Reiki 1e niveau

En je kunt direct aan de slag met Reiki...

Reiki tweede graad

Tijdens de Reiki 2 workshop wordt alles wat je geleerd hebt bij de eerste graad verder uitgebreid en geïntensiveerd. Je ontvangt een krachtige uitbreiding van je Reiki in de vorm van symbolen en werkwijze met een energieversterkende werking, waarmee je tijd en plaats kunt overstijgen. Ik geef Reiki 2 cursussen uitsluitend aan diegenen die een behoorlijke ervaring met de prachtige eerste graads Reiki hebben opgedaan. 

Programma Reiki cursus 2e graad:

 • Aandacht voor alles wat je hebt geleerd tijdens de Reikicursus 1e graad.
 • Je ontvangt de 2e graads initiaties
 • Je leert de drie Usui 2e graads symbolen, de vormgeving, de wijze van tekenen of visualiseren, meditatie en toepassingen
 • Reikibehandeling 2e graad
 • Reiki op afstand
 • Reiki geven op afstand in tijd, aan een groep, aan een situatie in heden verleden of toekomst
 • Ethiek, praktische tips, mentale aspecten 
 • De Chakra's
 • Het innerlijke kind
 • Het geven van een 2e graads behandeling
 • Het ontvangen van een 2e graads behandeling
 • Meditatie
 • Uitreiking certificaat 


Je ontvangt na afloop mijn volledige cursusboek Reiki 2e niveau

Een wereld gaat voor je open...

Behandelen, geven en doorgeven

Reiki is eigenlijk niet iets wat je geeft. Je kunt niet iemand “behandelen”, ook al wordt dat vaak gezegd. 
Is dat jammer? Nee. Reiki gaat veel verder dan een behandeling. 

Als Reiki-beoefenaar ben ik slechts een kanaal. Ik geef slechts door. Mijn eigen rol daarin is volkomen nietig vergeleken bij de Energie. Noem het maar het “Hogere Zelf” van de persoon (of wezen, dier, situatie, gebeurtenis) aan wie ik de energie doorgeef dat de ontvangst van Reiki bepaalt en de wat de ontvanger ermee zal doen. 

Reiki is dus slechts in beperkte mate fysiek. De energie richt zich niet op het lichaam maar op het hart van de ander en een stapje verder: op diens ziel. 

Misschien helpt mijn ziel een beetje mee of speelt ook mijn hogere zelf een rol in het contact met het hogere zelf van de ander aan wie ik doorgeef. Dat weet ik niet. Ik weet niet of twee zielen iets met elkaar bekonkelen en dus weet ik niet wat dat dan mag inhouden. Ik stel daar dus geen vragen over. Dat is niet mijn zaak, ik ga daar gewoon niet over. Wel kan ik merken als er een verbinding is, dat wel. 

Praktische info

 • Een Reiki workshop 1e of 2e graad duurt 10 tot 15 uren, verdeeld over 2 (of meerdere) dagen
 • Ik werk uitsluitend in kleine groepen
 • Individuele cursus is mogelijk
 • Tarief is afhankelijk van locatie en groepsgrootte (Reiki 1: vanaf € 160, Reiki 2 vanaf € 350), soms met een kleine bijdrage in reiskosten
 • Ik verzorg Reiki cursussen in Bujaleuf, Frankrijk (een half uurtje ten oosten van Limoges) en op locatie in Nederland, Frankrijk of elders op aanvraag


Neem contact met me op voor meer informatie

Neem contact op

Let even niet op de Franse woorden hieronder. Vul je naam (Votre nom), je emailadres (Adresse e-mail) en je bericht (Votre message) in, vink het privacyhokje aan en klik op de button "Envoyer" (= verzenden). 
Je krijgt snel antwoord van me. Tot binnenkort!

France

J'ai lu la Politique de confidentialité et je l'accepte.